Ponuka Volkswagenu na získanie Scanie viedla k poklesu jeho akcií

24.02.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 24. februára (TASR) - Úplne prevzatie švédskej Scanie nemeckým koncernom Volkswagen (VW) za 6,7 miliardy eur posudzujú jeho akcionári s nedôverou.

Nemecký manager magazin informuje, že prednostné akcie VW na burze vo Frankfurte nad Mohanom dnes predpoludním klesli na krátky čas až o 7 %. Bol to najhorší dnešný výsledok nemeckého burzového indexu DAX.

Scania je výrobcom veľkých nákladných automobilov. VW síce vlani dosiahol rekordné tržby i zisk, ale tento rok zrejme nebude taký úspešný. Burzoví makléri sa domnievajú, že sa synergický potenciál zo spojenia dcéry Volkswagenu MAN, ktorá tiež produkuje nákladné vozidlá a Scanie prejaví za 10 až 15 rokov. To je však perspektíva, ktorá nemôže presvedčiť investorov.

Volkswagen ponúkol koncom minulého týždňa za akcie Scanie po 22,26 eura. Cena je o 50 % vyššia, než bola ich priemerná hodnota v posledných týždňoch. Ak by sa VW zámer vydaril, Scania by sa stala jeho 12. dcérou. Plán však môže stroskotať. Manager magazin sa odvoláva na správu švédskeho denníka Dagens Nyheter zo soboty (22.2.), podľa ktorej ponuku odmietajú dvaja inštitucionálni investori švédskeho výrobcu.
 

Vyberte región